✅✅✅Kinetica coloanei vertebrale
Stiati ca:
“Masele musculare care se insera de-a lungul coloanei vertebrale dezvolta prin contractie forte impresionant de mari , de sute de kg , mai ales in timpul mobilizarii coloanei. Astfel , presiunea determinata la nivelul ultimelor vertebre lombare de aplecare a trunchiului inainte pentru a ridica o greutate poate fi calculata considerandu-se bratul de parghie format de trunchi-brate-cap+ greutatea, ca fiind resimtita de cca 9-10 ori mai mare decat bratul rezistentei.
Aceste forte enorme din fericire sunt partial absorbite de cele 2 cavitati: toracele si abdomenul.
In momentul ridicarii greutatilor, muschii intercostali si cei ai centurii capulare prin contractia lor rigidizeaza cavitatea toracica , iar contractia diafragmului si a musculaturii abdominale compreseaza continutul semisolid abdominal .
Astfel abdomenul preia cca 30% din presiunile de la nivel lombar , in timp de cavitatea toracica reduce cu cca 50% presiunea.
Trebuie mentionat ca presiunile pe coloana se modifica permanent in functie de postura, de miscarea facuta , de supraincarcarea sau ridicarea unei greutati.” (Tudor Sbenghe- Kinetologie)
Presiunea pe coloana vertebrala in diferite situatii:
In tuse- 60-65 kg
Aplecat 20 grade- 60 kg
Aplecat 20 grade cu 20 kg in mana- 120 Kg
In ridicare de pe scaun- 120 kg
Tinand in mana intinsa 5kg- 194 kg
⛳⛳⛳Centrul medical Fiziorein- str. Petre Ispirescu ,nr.12, sector 5 , Bucuresti
☎☎Programari la tel: 0725.983.930
www.fiziorein.ro

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Bună ziua!
Cu ce vă putem fi de folos?
@ 2022 Fiziorein