RECUPERARE MEDICALĂ

Afecțiuni reumatice: artrozepoliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, dureri acute și cronice de coloană vertebrală, umăr, șold, genunchi, picior. Afecțiuni ortopedico-traumatice:recuperare post protezare genunchi, șold scolioze, tulburări de statică vertebrală după operații de: fracturi, entorse, luxații, ligamento-plastii, recuperare prin kinetoterapie înainte și după protezare de șold sau de genunchi.

Lombosciatică, Contractură musculară, Spondiloză, Gonartroză, Artrită,Fasceită plantară, Epicondilită

Afecțiuni neurologice: recuperare post accident vascular celebralhernii de discneuropatii perifericetraumatisme vertebra-medulareTulburări de postură la adulți și adolescenți:cifoză, lordoză, scolioză.

Specialitatea recuperare medicala: fizioterapie, kinetoterapie, terapie manuală, cupping, masaj de relaxare si masaj terapeutic. In specialitatea medicina fizica si de recuperare ne adresam pacientilor de toate varstele.1. Ultrasunet – Cum te poate ajuta terapia cu ultrasunete?

Efectele ultrasunetelor care se manifesta prin imbunatatirea fluxului sangvin pot fi folosite in reducerea edemului local si a proceselor inflamatorii cronice, precum si, conform unor studii recente, pentru a promova o mai buna vindecare a fracturilor osoase. Intensitatea ultrasunetelor poate fi ajustata in functie de efectul dorit. O intensitate marita se foloseste, de obicei, in cazurile in care scopul este vindecarea cicatricilor tisulare.

De asemenea, ultrasunetele pot fi folosite pentru a obtine efectul de sonoforeza. Aceasta reprezinta o metoda non-invaziva de administrare a medicamentelor in tesutul subcutanat, reprezentand o metoda imbunatatita de administrare a medicamentelor, fiind utila mai ales la pacientii care se tem de injectiile clasice. Cu ajutorul acestei tehnici, energia ultrasonica forteaza patrunderea medicatiei prin piele. Cortizonul, folosit pentru a reduce inflamatia, este una dintre cele mai frecvente substante administrate prin aceasta modalitate.

Cele mai frecvente patologii care sunt tratate cu ajutorul ultrasunetelor sunt reprezentate de leziuni de tesuturi moi precum tendinitele, procesele inflamatorii articulare cronice si spasmele musculare. Majoritatea leziunilor musculare si ligamentare pot beneficia de aplicarea de ultrasunete terapeutice.

Folosirea ultrasunetelor in scopuri terapeutice vizeaza mai ales afectiunile inflamatorii si degenerative ale articulatiilor, ale coloanei vertebrale si ale musculaturii, afectiunile neurologice, traumatice si ale organelor interne.


2. Magnetoterapia

Efectul campului magnetic asupra organismului uman este foarte complex, avand efecte asupara schimburilor de substante intre celule, implicit asupra metabolismului, de asemenea efecte endocrine si asupra sistemului nervos vegetativ.

Efecte bune in stres si oboseala cronica si recuperare medicala ortopedica (ex.status post fracturi).

Sub actiunea campului magnetic se produc efecte favorabile care conduc la accelerarea proceselor de reparatie in cicatrizarea plagilor, calusarea fracturilor, vindecarea necrozelor si ranilor, indiferent de etiologie.

Afectiuni articulare – scade inflamatia articulara si periarticulara, scade contractura antalgica, creste pragul cortical la durere si rezistenta la stimulul algic.

• Artroze, reumatism abarticular, reumatism inflamator cronic (scade inflamatia, durerea si creste mobilitatea articulara), sechele postraumatice (plagi, contuzii, hematoame, entorse status post-ruptura muscular sau tendinoasa, sechele post-fractura

Afectiuni neuro-psihice – in nevroze astenice, nevroze infantile cu comportament agresiv, in psihastenii, nevroze depresie, in distonii neuro-vegetative, sindroame spastice si alte hipertonii.

Afectiuni cardio-vasculare – boala Raynaud, trombangeita obliteranta, arteriopatie aterosclerotica sau diabetica, hipertensiune arterial, etc.

Mecanismele cele mai importante activate sunt reglarea vasomotorie si a hemodianmicii, cresterea ratei de respiratie tisulare locale si a consumului de oxigen, cresterea metabolismului local.

Afectiuni digestive – ulcer gastric, duodenal, gastrita cronica, entreocolopatii, diskinezii hipotone, hipokinezii, diabet zaharat tip II (insulino-dependent), hipertiroidie, dismenoree, metroanexite, etc.

Contraindicatii: purtatorii de pacemaker cardiac, bolanvii cu boli de sange grave (anemie, leucoze, trombopenii), starile hemoragice, boli infectioase active, stari febrile, tumori maligne, insuficienta hepatica decompensate, insuficienta renala decompensate, sindroame endocrine grave, decompensate sau avansate cu complicatii (acromegalie, bolile Basedow, Cushing, Addison), tuberculoza active, psihoze decompensate, sarcina.


3. TECAR

Terapia TECAR este o forma combinata de diatermie de contact si electroterapie. Este o practica medicala ce aplica energia electromagnetica asupra tesutului.

Frecventa electromagnetica aplicata provine din spectrul de radiofrecventa.

Spre deosebire de electroterapie, nu provoaca contractia musculara.

Spectrul terapeutic al lungimii de unda variaza de la 300 KHz la 1,2 MHz.

Calea curentului de inalta frecventa si campul electromagnetic creat sunt determinate de pozitia electrozilor si de compozitia corpului pacientului.

Campul electromagnetic creat, capacitiv sau rezistiv, genereaza caldura, permitand aplicatii terapeutice directionate si usor degestionat.

Vasodilatarea indusa de caldura creste schimbul de substante care duc la drenajul zonei inflamate si la un aflux de celule reparatorii. Tratamentul cu TECAR are, de asemenea, proprietatea de a reduce durerea, prin stimularea productiei de endorfine.

Terapia TECAR utilizeaza curenti de inalta frecventa pentru bio-stimularea tesuturilor cu diferite rezistivitati.

Efectele benefice ale terapiei TECAR sunt utilizate in fizioterapie, reabilitarea si managementul durerii:

Echimoze si entorse

Reabilitare post-operatorie

Traumatisme sportive

Afectiuni ale muschilor si tendoanelor

Neuropatii

Cicatrici

Afectiuni ale coloanei vertebrale si articulatiilor

Afectiuni ale sistemului vascular si limfatic

Tulburari ortopedice ale sistemului nervos periferic

Reabilitarea planseului pelvian

Dureri acute si cronice


4. Laser de inalta putere ( putere maxima 900W)

Terapia cu laser are multiple aplicatii in fizioterapie, de la terapia durerii pana la biostimularea celulara.

Efectele constatate:

– efect antiinflamator

– diminuarea durerilor (acute, cronice)

– intarirea sistemului imunitar prin biostimulare nespecifica

– cresterea sintezei proteice

– reducerea edemelor

– stimularea neovascularizatiei si vindecarea plagilor.

– activarea sistemului neouroendocrin

– crestera ATP si a fosforilarii

Indicatii: acnee, alopecie, cicatrici cheloide, cicatrici recente, arsuri, dermatite, furunculoza, hematoame, herpes, striuri, epicondilite, bursite, dureri reumatice, arsuri, ulcere varicoase, eczeme, traumatisme, celulita.

Terapia LASER de intensitate mica este eficienta în tratarea leziunilor tesuturilor moi si ale articulatiilor, a durerii cronice, ranilor si ulcerelor.

Cu ajutorul LASER-ului se pot trata:

• Artrita (osteoartrita, artrita reumatoida)

• Durerile de cap, inclusiv migrena

• Durerile coloanei vertebrale: cervicale, de spate, durerea lombara

• Afectiunile discurilor intervertebrale

• Sindromul de tunel carpian (cauzat de compresia nervului median la nivelul incheieturii mainii, manifestat prin durere, amorteli si furnicaturi la nivelul mainii)

• Fibromialgia (cauzeaza durere cronica la nivelul muschilor, articulatiilor si a tesuturilor moi)

• Durerile articulare (genunchi, umar, coapsa)

• Durerile musculare si durerea miofasciala (durere musculara cronica)

• Nevralgia (durere severa pe traiectul unui nerv)

• Neuropatia (cauzata de o leziune nervoasa)

• Fasceita plantara (durere la nielul calcaiului)

• Durerea postoperatorie

• Tendinita

• Accidentarile (intinderi musculare, entorse), precum si leziuni cuzate de miscari repetitive (suprasolicitare segmentara)


Contraindicatiile terapiei LASER:

• Iradierea directa a glandelor endocrine, în mod special a glandei tiroide

• Cancerul – terapia LASER nu se utilizeaza în tratamentul leziunilor canceroase cunoscute, primare sau secundare. El poate fi folosit pentru ameliorarea durerii

în timpul etapelor terminale ale bolii, si acest lucru numai cu acordul consimtit, atat al pacientului, cât si al terapeutului implicat.

• Sarcina – utilizarea lui este contraindicata pe uterul gravid; poate fi folosit la femeia gravida ca adjuvant al altor modalitati de terapie pentru tratamentul

durerilor de spate sau a altor afectiuni.

• Ochii – din cauza naturii coerente a razei LASER, leziunile oculare sunt principala preocupare; operatorul nu trebuie sa priveasca direct în fascicul.

• Medicamentele fotosensibilizante si imunosupresoare

• Epilepsia

• Pielea tatuata, din cauza aparitiei efectului termic

• Hemoragia – vasodilatatia produsa de laser poate agrava hemoragia.5. MICROUNDE

Indicatii: -reumatism degenerativ: artroze , spondiloze;

Tendinite, tendinoze, periartrita scapulohumerala, sindrom miofascial.

Patologia post-traumatica ( inclusiv de parti moi )

Afectiuni neurologice :nevralgii,nevrite


6. Electroterapia –terapie cu curenti de joasa si medie frecventa

Electroterapia, prin diversele sale forme de aplicatie este utila in toate tipurile de patologie:

• Bolile reumatismale cornice – inflamatorii sau degenerative, boli degenerative ale coloanei vertebrale si sindroamele asociate – inclusiv lombosciatica, bolile articulare degenerative si/ sau postraumatice ale centurilor si membrelor;

• Bolile reumatismale abarticulare (muschi, tendoane, fascii, sinovie, etc.);

• Bolile nervilor periferici (nevralgii, nevrite, polinevrite, leziuni traumatice si sechelele lor);

• Leziuni de neuron motor central – hemiplegii, paraplegii;

• Boli cronice ale aparatelor si sistemelor: cardiovascular, respirator, digestive, urinar (hipertensiune arterial, insuficienta veno-limfatica, insuficienta respiratorie, bronhopneumopatii cronice, astm bronsic, litiaze, colecistopatii cronice, colite cronice, etc.)

In aceste conditii, procedurile electrice sunt utile atat in tratamentul de baza ale acestor suferinte, cat si atunci cand aceste suferinte insotesc alte afectari ale aparatului locomotor indicate recuperarii fizical-kinetice.


Efecte ale electroterapiei:

• Efectul antidematos, datorat imbunatatirii circulatiei in toate teritoriile vasculare (arteriale, capilar, si in consecinta, si venos);

• Efectul analgetic, rezultat prin activarea unor mecanisme multiple (circulator, metabolic si nerovs atat local – receptorii – cat si regional – traicetele nervoase);

• Corectarea tulburarilor neuro-vegetative locale, in mod deosebit prin mecanism circulator si metabolic.


CURENTUL GALVANIC

Utilizarea curentului galvanic in medicina de recuperare se poate face sub forma de galvanizare simpla (cu electrozi), bai galvanice (bai hidroelectrolitice) sau ionogalvanizare (introducerea unor substante medicamentoase cu ajutorul curentului electric).

Principalele domenii clinice de aplicatie ale procedurilor de electroterapie bazate pe curent galvanic:

• Stari postraumatice: aplicatiile curentului galvanic sunt utile in acest domeniu de patologie pentru efectele: analgetic, decontracturant, resorbtiv, decongestiv, vasomotor. Rezultatul final al procedurilor galvanice este ameliorarea disfunctiei segmentului afectat;

• Inflamatii abarticulare: inflamatiile structurilor moi periarticulare (capsula, ligamente, tendoane, muschi). Aplicatiile curentului galvanic sunt utile in acest domeniu de patologie pentru efectele: antiinflamator, decongestiv, resorbtiv, decontracturant;

• Afectiuni nevralgice – inclusiv radiculitele – suferinte ale ramurilor nervilor spinali, inclusiv lombosciatica;

• Tulburari circulatorii: in principal cele functionale, datorate mai ales unui spasm. Asupra acestor suferinte aplicatiile curentului galvanic actioneaza foarte bine datorita efectului vasodilatator, inclusiv in tromboflebite acute;

• Afectiuni degenerative de tip artrozic: artrozele apar la diverse nivele ale scheletului uman printr-o multitudine de mecanisme, intre care alterarea circulatorie este determinant, ea conducand spre o ischemie cronica, care are ca si consecinta majora, la inceput, degradarea structurilor cartilaginoase si periarticulare, ulterior afectarea articulatiei propriu-zise si a componentelor osoase. Aplicatiile galvanice, actionand direct asupra tulburarilor circulatorii, in principal de tip ischemic, intrerupe ciclul fiziopatologic al degradarii structurilor articulare, deci pot intarsia evolutia artrozelor si aparitiei complicatiilor acestora.


CURENTII DE JOASA FRECVENTA

Reprezinta impulsuri ritmice cu o frecventa de pana la 1000 Hz, au efecte excitomotorii asupra fibrelor nervoase si a tesutului muscular (prin electrostimulari cu impulsuri dreptunghiulare, triunghiulare, exponentiale) si efecte analgetice realizate prin CDD,curent Trabert, TENS.


CURENTUL DIADINAMIC

cu diferitele sale forme (monofazat fix – excitomotor, d ifazat fix – antialgic, scurta perioada – resorbtiv, lunga perioada – antialgic, ritm sincopat – decontracturant) actioneaza prin inhibitia perceptiei dureroase.


Indicatii:

• afectiuni ale aparatului locomotor (contuzii, entorse, luxatii, intinderi musculare, redori articulare)

• afectiuni reumatice articulare si abarticulare (artroze reactivate, artrite, stiloidite, epicondilite, periartrite scapulo-humerale)

• afectiuni neurologice – nevralgii, nevrite

• afectiuni circulatorii periferice (Raynaud, acrocianoza, arteriopatii in stadii incipiente).


CURENTUL TRABERT

are marcanta actiune analgetica (cu instalarea acesteia chiar la sfarsitul sedintei) si actiune hiperemizanta, avand ca principale indicatii:

• manifestarile dureroase din radiculopatii (lombosciatica, nevralgia cervico-brahiala)

• artroze dureroase

• PSH, epicondilite, stiloidite, stari posttraumatice: contuzii, entorse, luxatii, intinderi tendo-musculo-ligamentare;


TENS (stimulare nervoasa electrica transcutana) este o metoda netraumatizanta de combatere a starilor dureroase acute (mai ales) si cronice, avand o arie vasta a indicatiilor de aplicabilitate:

• Afectiuni reumatice

• Stari dureroase posttraumatice

• Dureri din afectiuni neurologice periferice

• Nevralgii postherpetice

• Dureri „fantoma” dupa amputarea membrelor

• Dureri dupa anestezie

• Stari dureroase acute si cronice postoperatorii

• Cicatrici dureroase postoperatorii

• Dureri din carcinoame.


CURENTII DE MEDIE FRECVENTA sunt curenti alternativi sinusoidali, cu frecventa cuprinsa intre 1000-100 000 Hz, a caror utilizare induce efecte analgetice, decontracturant-miorelaxante, de stimulare a musculaturii striate si netede, hiperemizante, trofice.


CURENTUL INTERFERENTIAL este rezultat prin incrucisarea a doi curenti de medie cu valori ale frecventelor decalate cu 100 Hz, obtinandu-se la locul de incrucisare endotisular efectele terapeutice prin unde modulate in intensitate.

Oricare aplicatie terapeutica de curenti de medie frecventa interferentiali are ca obiectiv:

• Cresterea pragului dureros, deci efect antialgic;

• Efectul stimulant pe musculatura striata;

• Efectul asupra sistemului nervos vegetativ, mai ales simpatic, de echilibrare a eventualelor tulburari aparute la acest nivel.

Indicatii:

• afectiuni reumatismale (artrite, artroze);

• afectiuni traumatice (redori, hidartroze, entorse, sechelele posttraumatice);

• afectiuni neuro-musculare (nevralgii, nevrite, mialgii, hipotrofii, atrofii);

• afectiuni circulatorii periferice (arterite, sindrom Raynaud, acrocianoza etc);

• alte boli – atonii intestinale, diskinezii biliare, anexite etc.


7. DRENAJ LIMFATIC

Drenajul limfatic este un tip de masaj special, care ajută la buna funcționare a sistemului limfatic, având beneficii deopotrivă medicale și estetice.


Drenajul limfatic se poate face manual sau cu ajutorul unui sistem modern, format dintr-un costum care îmbracă picioarele și abdomenul, conectat la un aparat de reglare. Este o terapie neinvazivă, fără efecte adverse, care folosește presiunea aplicată pe suprafața corpului.


Costumul de drenaj are în interior mici compartimente independente, care se umflă cu aer în timpul drenajului și presează alternativ diferite părți ale corpului, de la picioare spre partea superioară, în sensul de circulație al limfei.


Drenajul limfatic este nedureros și relaxant. Presiunea poate fi reglată chiar și în timpul ședinței, dacă ți se pare că devine inconfortabil sau simți că îți amorțesc picioarele.


Există anumite categorii de persoane pentru care drenajul limfatic nu este indicat, cum ar fi cei cu boli cardiace, renale sau hepatice, cu afecțiuni venoase acute, epilepsie sau femeile însărcinate.


Punând în mișcare limfa, drenajul limfatic accelerează eliminarea toxinelor și procesul natural de regenerare al organismului, având efecte pozitive pe mai multe planuri:


Ajută la regenerarea organismului. Drenajul limfatic ajută limfa să circule mai bine prin corp, ceea ce eficientizează procesele de refacere și apărare ale acestuia. Reziduurile din spațiile interstițiale sunt evacuate mai repede, iar sistemul imunitar are mai multă putere în lupta împotriva bacteriilor și virușilor.

Relaxează mușchii. Ca orice masaj, drenajul limfatic ajută mușchii obosiți să se detensioneze, datorită presiunii aplicate în diferite zone ale corpului.

Reduce senzația de picioare grele. Prin drenaj se elimină retenția de apă, ceea ce ameliorează aspectul de picioarele umflate.

Îmbunătățește fermitatea pielii. Pe lângă limfă, drenajul stimulează și circulația sanguină prin aplicarea de presiune pe venele periferice, astfel că pielea va fi mai tonifiată.

Contribuie la reducerea celulitei. Remodelarea corporală este unul dintre consecințele drenajului limfatic. Datorită sângelui bine oxigenat, pielea își va menține elasticitatea și va arăta mai bine.

Stimulează digestia. Masajul abdominal pune în mișcare tractul digestiv și susține buna sa funcționare.

Diminuează inflamația după efort, accidentări sau intervenții chirurgicale. Excesul de lichide se elimină mai rapid cu ajutorul drenajului, ceea ce previne sau tratează inflamația exagerată a țesuturilor, calmând durerea.

Ședința de terapie poate fi personalizată, nivelul de presiune, secvența compresiilor și timpul fiind setate în funcție de nevoile fiecărei persoane. În plus, există opțiunea de a dezactiva unul sau mai multe compartimente, în cazul în care nu poți suporta presiunea într-o anumită parte a corpului.


O ședință variază între 30 de minute și o oră.


8. OPAF Therapy – unde de presiune cu frecventa inalta

-are aplicatii atat in medicina de reabilitare , cat si pe partea de remodelare corporala.

Indicatii in medicina de reabilitare:

Tendinite: scopul tratamentului este de a reduce durerea si/sau inflamatiaPatologiile ligamentareAderente cicatricialeDegenerare articulara ( artroze)contractura Dupuytrenepicondilitasciatica, nevralgiiperiartrita scapulo-humeralacalcificari musculo-tendinoase

Indicatii in medicina estetica:

celulita in “coaja de portocala”imbunatateste elasticitatea tesuturilorreduce si elimina nodulii celuliticireactiveaza circulatia locala si favorizeaza drenarea lichidelor stagnante in tesuturi

Contraindicatii OPAF:

Inflamatii acute, neoplazii, leziuni cutanate, sarcina, varice, tromboflebita ,purtatorii de peacemaker sau alte dispozitve electronice implantabile, hernia

9. ELONGATII VERTEBRALE

Principalele indicatii sunt: hernia de disc lombare, hernia de disc cervical, lumbago ( durerea acuta de spate ,cu simptome radiculare sau durerea lombara joasa de cauza mecanica), radiculopatii , cifo-scolioze toracale, spondiloze , durere coloana cervicala)

Contraindicatii:

Generale: instabilitate ligamentara, osteomielita, discita ( infectia acuta a discului intervertebral), tumori vertebrale ( primare sau metastatice ), tumori medulare, osteoporoza severa, HTA netratata, anxietatae marcata, mielopatie, sarcina, anevrism aortic, fracturi recente, hernie hiatala, artrita reumatoida si alte boli de tesut conjunctiv, torticolis ).


10. KINETOTERAPIE

Adulti si copii

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Suggested text: Our website address is: https://fiziorein.ro.

Comments

Suggested text: When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

Suggested text: If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

Suggested text: If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Suggested text: Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

Suggested text: If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

Suggested text: If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Suggested text: Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Save settings
Cookies settings
Facebook
YouTube
Instagram
Open chat
Bună ziua!
Cu ce vă putem fi de folos?
Politică de confidenţialitate
@ 2022 Fiziorein